Ångest efter en traumatisk händelse

Ångest efter en traumatisk händelse

Fråga: 

Hej,

Jag är en ung man i 22-års ålderns och har haft i korta perioder haft ganska starka känslor av ångest. Det började på sensommaren då jag pga.

en traumatisk händelse fick min första panikattack som följdes av ångest i typ en vecka. Ångesten gick bort men kom tillbaka en vecka senare. Efter det gick ångesten gradvis bort i samband med träning och mycket sociala aktiviteter. I flera månader mådde jag jättebra och min mentala hälsa var mycket stark (bättre än någonsin). För en vecka sedan pga. av stress fick jag ångest igen (mycket svagt och kontrollerbart) men råkade en kväll läsa in mig på schitzofreni, och direkt blev ångesten betydligt starkare.

Tror jag är orolig över att jag har/kommer få sjukdomen, även fast jag aldrig upplevt halucinationer eller dylikt och har inte något sådant i släkten. Har svårt att sova och går konstant med mycket stark oro och ångest de senaste två dagarna. Är rädd att jag ska tappa förståndet och börja få schitzofrena symptom. Är detta något som ringer i era varningsklockor eller borde jag sluta oroa mig?

Svar: 

Hej!

Tack för din fråga!

Att få ångest efter att ha varit med om en traumatisk händelse är ganska vanligt! Ångest i sig är inget farligt men nog så jobbigt att uppleva förstås. Det är många som lider av ångest i olika grad, vissa i perioder eller bara enstaka gånger och då kan man t.ex. med hjälp av olika självhjälpsmetoder (motion, avslappning m.m.) lära sig att hantera den. Kommer ångesten dock ofta och den börjar inverka på vardagen på olika sätt, t.ex. så att man börjar dra sig undan människor och aktiviteter och får problem med arbete och studier, då skall man söka hjälp!

Nu lyckades du på egen hand med träning och sociala aktiviteter få bukt med ditt illamående. Men har pga. stress drabbats igen och det är också vanligt. Ofta är det så att har man mått psykiskt illa en tid så får man lära sig att ge akt på stressen eftersom man ofta har en lägre stresströskel än tidigare, man tål helt enkelt inte lika mycket stress som innan man blev sjuk.

Nu har du börjat oroa dig också för annat och fått mera ångest (nej, inga varningsklockor ringer för oss ang. schizofreni) men eftersom du upplever mer ångest och har svårt att sova så råder jag dig att gå och prata med någon professionell! Med ångest som med all annan psykisk ohälsa så lönar det sig att söka vård tidigt, då kan man fortare börja må bättre. Sök hjälp hos skolans hälsovård eller kurator/psykolog alt. till Mentalvårdsbyrå eller HVC.  

 

Mvh, Camilla

Lägg till ny kommentar