En kompis som inte mår så bra

En kompis som inte mår så bra

Fråga: 

Jag har en kompis som inte alltid mår så bra.... Hon är en nära vän och jag är orolig!

Hon pratar med en korator, och har ibland sagt att hon inte mår så bra eller att de har hänt något som gör att hon mår dålig. Hon har int nämt varför hon mår dåligt eller vad som har hänt. Och jag har inte vågat fråga. Har tröstar och stöttat henne gjort de ja har kunnat. Har hör flera gånger att jag är till stor hjälp, fast jag inte vet vad jag hjälper henne med. Hon har de svårt i skolan, int med kompisar och så men med skolarbetat, mycket ångest. Hon har de inte häller så jätte bra i familjen. Föräldrar är skilda och så. Vet inte om hon håller på med självskadebeteende.... Har int vågat fråga. Men min fråga är vad ska jag göra?  Vill hjälpa till! Men vågar int fråga vad som har hänt o.s.v. jag vet inte mycket om det här. Vill hon få frågan vad har hänt? Eller vill hon inte alls prata om det? Jag har ingen aning om vad jag ska göra. Men vill inte bara se på då jag vet att hon inte mår bra! Vad ska jag göra?

Svar: 

Hej!

Vilken fin vän du är som bryr dig om och vill kunna hjälpa en kompis som du vet att inte mår så bra! Alla behöver vi någon som bryr sig om oss och som vi kan lita på när vi har det jobbigt!  

Vi funkar ofta så vi människor att när man ser att någon inte mår bra så vill man gärna kunna göra något eller fixa så att dom börjar må bättre! Tyvärr så finns det sällan något man riktigt konkret kan göra så att någon (snabbt) mår bättre förutom att, precis som du har gjort, finnas tillgänglig och lyssna och trösta! Du skriver att du inte riktigt ”vet vad du hjälper henne med” men du har gjort precis rätt! Du har funnits där för henne och lyssnat!

Nu vet du inte riktigt varför din kompis inte mår bra och troligen är det så att det finns flera olika orsaker/problem i hennes liv just nu som gör att hon har det jobbigt! Grundorsakerna till problemen kan du antagligen inte göra så mycket åt tyvärr, om det t.ex. finns problem i familjen så är det sådant som du som kompis inte rår på utan man får acceptera att så här ”ser” vardagen ut, just nu. 

Du skriver att du inte har vågat fråga, och det är klart att det kan vara svårt, man kanske tänker att kompisen tycker att man snokar eller lägger sig i? Jag tycker däremot att det ofta är bäst att fråga rakt ut. Om man inte frågar så kan det bli så att man börjar undra och oroa sig ännu mer och det kan också vara så att det hänger en massa ”frågetecken” i luften då man träffas eftersom båda vet att något inte är bra men ni vågar inte riktigt diskutera det. Om du frågar henne så välj en plats där ni får vara ifred och som känns ok! Du kan fråga tex; Jag har ju märkt att du inte mår så bra/har det jobbigt just nu, vill du berätta åt mig? Skulle det vara så att hon inte vill berätta så får hon ju säga det! Men du gör absolut inget fel genom att fråga! Jag tycker däremot att det visar att du bryr dig om hur hon har det.

Vad kan du som kompis göra? Precis det som du gjort tidigare, lyssna och trösta. Uppmana henne att fortsätta ha kontakt med kuratorn, jag tror absolut att det är viktigt för henne att ha en professionell vuxenkontakt att vända sig till.

Försök att inte bara prata om problem då ni umgås, ge problemen sin tid om hon vill/behöver det men försök umgås kring roligare saker också, alla behöver koppla av och ha roligt! Om man har det jobbigt är det viktigt att kunna ”tanka” positiv energi genom att göra något som man gillar! Och du, kom ihåg dig själv också! Om du känner att det blir jobbigt eller om du blir ännu mer orolig för henne, prata med dina föräldrar eller kuratorn!

Alla går igenom perioder i livet då vi mår sämre och har det jobbigt, det är livets ”berg och dalbana” men det är bra att komma ihåg att det jobbiga har ett slut (eller åtminstone en klar förbättring) och det är bra att kunna blicka framåt och hålla fast i att det lättar så småningom!

Ta hand om dig!

 

Mvh, Camilla

 

Kommentarer

Bråk hemma

Hej , jag är en tjej på 12 år och är värdigt orolig för en nära kompis . Jag står ganska nära honom och ja vet de flesta som händer där hemma , jag vet inte riktigt vad jag ska göra. I hans familj så är de väldigt bråkigt och han blir slagen och sparkad ! Jag har försökt kontakta bris flera antal gånger men de har varit kö alla gånger ! Är verkligen jätte orolig å han säger att han inte orkar mer å å han funderar på att hans liv borde få sitt slut inom kort ! Tacksam för svar snabbt

Bråk hemma

Hej!
Förstår att du är jätteorolig för din kompis och det är jättefint av dig att du vill och försöker hjälpa honom! För att din vän skall kunna få hjälp med sin svåra situation så behöver du (eller du och kompisen tillsammans) berätta åt en vuxen om hur din kompis har det! Han behöver få hjälp och stöd av andra vuxna för att hans situation skall kunna bli bättre! Jag tycker absolut att du skall berätta om det som du vet och oroar dig för åt någon vuxen som du har förtroende för, t.ex. dina föräldrar, kuratorn eller hälsovårdaren på din skola! Ifall du och din kompis går i samma skola så tycker jag absolut att du skall gå och prata med kuratorn eller hans lärare! De som jobbar i en skola har skyldighet (de måste enl. lag) hjälpa ett barn som utsätts för något sådant här! Det är viktigt att du berättar åt en vuxen även om din kompis kanske inte vill det, eftersom han inte får hjälp och stöd om ingen får reda på vad som händer! Så mitt råd är alltså att du berättar åt en vuxen på skolan men jag tycker också du ska prata med dina föräldrar (eller någon av dina närstående) så att du får prata och kan få lättnad i din oro!

Kram, Camilla

Lägg till ny kommentar