Huhhu!

Huhhu!

Fråga: 

Jag vet på riktigt inte var något slutar mera och var något börjar. Jag mår så FRUKTANSVÄRT SKIT jag mår så dåligt över hur jag set ut och jag tränar och äter hälsosamt men får inte de resultat jag vill ha. Skall väl ge in mig på någon deff kanske inom snar framtid. Det stressar mig så himla mycket dethär med utseende. Och jag är normalviktig och folk säger att jag är passlig men jag kan ju inte definera mig själv mera jag ser ett stort klot på oavsätt spegelbilden eller fotobilder. Dethär är då bara en sak jag mår dåligt av.

Den största är att jag inte har några vänner kvar. Bara en men hon bor så fruktansvärt långt borta att jag inte kan åka dit på en dag eller så. In i veckorna går det men domdär helgarna jag ligger inne och gråter har ångest och jag KAN VERKLIGEN INTE TA MIG UT. Inte ensam i varje fall.

Jag har visserligen 3 nära fd. Nära vänner men det känns inte så längre. Alla har fått sin andra hälft och jag jag går ensam. De förstår inte när jag berättar hur jag mår och vem förstår det kan jag förstå men de LYSSNAR INTE, de avbryter mig eller så ser man flinet genom den "allvarliga munnen". Jag har ett jobb som är ljuset i mitt liv men utanför det känns livet rätt mörkt. Är jag i en stor folksamling som i helg när det var en ungdomssamling gick jag där. Ingen kom och sa hej inte jag heller men ingen verkade känna mig jag kan ju inte vara i en massa själv. Körde hem i full panik och ångest grät i flera timmar efteråt. Känslan är obeskrivlig jag vet inte vart jag skall ta vägen, jag ORKAR INTE MER!

Svar: 

Hej!

Tack för ditt mejl!

Du verkar ha det riktigt jobbigt just nu och som du uttrycker det inte vet var något börjar eller slutar. I veckorna har du ditt jobb, som du så fint beskriver som ljuset i ditt liv och som du trivs med. Men dom lediga helgerna är bara jobbiga.

Du skriver att du mår dåligt och är stressad över hur du ser ut, trots att du är normalviktig och verkar sköta din hälsa. Detta är något som kan hänga ihop med en dålig självkänsla, något som är väldigt vanligt och som gör att många går omkring och mår dåligt. Självkänsla är den grundinställning vi har till oss själva. För att vi ska kunna få en god självkänsla så är det viktigt att vi blir älskade, sedda och accepterade för den vi är. En god självkänsla handlar om hur nöjda, stolta och accepterande vi är mot oss själva och den hjälper oss hitta en lagom nivå när vi utvärderar oss själva och det som vi presterar. Har vi en hyfsat god självkänsla så duger vi även när vi har en dålig dag. Med låg självkänsla blir vi mer sårbara för depression, oro och ångest.

Mår man dåligt så är det många i ens närhet som påverkas. Man är inte riktigt sig själv och vanligt är att man drar sig undan, lite isolerar sig, just för att man inte orkar umgås eller man känner sig utanför och missförstådd dom gånger man försöker. Har man en låg självkänsla så misstolkar man också ofta neutral information från omgivningen som negativ och kanske helt missar dom positiva sakerna.

Du verkar ha haft svårt att hitta stöd hos dina kompisar när du försökt berätta om hur du mår, vilket är synd för när man mår dåligt och har det jobbigt så är det oftast det man behöver, en vän som Lyssnar! Vännernas reaktioner kan förstås ha många orsaker. Kanske vet dom inte vad dom ska säga och inte riktigt vet hur dom ska förhålla sig till det? Det kan också vara så att det du försöker berätta ”kommer för nära” dvs. väcker svåra känslor hos den andra och hen tycker det blir jobbigt och därför inte riktigt kan stöda dig?

Försök vara så rak och tydlig du bara kan då du berättar om hur du mår och så är det också bra om du kan förmedla på vilket sätt dina vänner kan hjälpa och stötta just dig! Sen får man acceptera att det helt enkelt inte är alla vänner som kan vara ett stöd, tyvärr! Ibland får man söka sig till nya sammanhang, kanske söka t.ex. någon ny hobby och den vägen hitta nya vänner och bekanta. Bra om du kanske kan hitta någon i din familj eller någon annan du har förtroende för som du kan söka stöd hos. Försök bryta ensamheten.

Jag rekommenderar att du söker hjälp för ditt mående, det finns hjälp att få! Du behöver få prata med någon professionell och få hjälp och stöd så att du kan börja må bättre. Eftersom du jobbar så skulle jag råda dig att i första hand ta kontakt till din arbetshälsovård, alternativt söker du hjälp vid närmsta HVC eller mentalvårdsbyrå.

 

Mvh, Camilla

Lägg till ny kommentar