Hur bygga upp tilliten igen efter otrohet?

Hur bygga upp tilliten igen efter otrohet?

Fråga: 

Hej!

Min partner var otrogen två gånger. Jag älskar henne och vill inte lämna henne, och hon säger att hon älskar mig också. Hon har alltid haft det svårt att prata om sina känslor, och jag tror hennes mentala hälsa är en underliggande faktor till varför hon gjorde som hon gjorde. Hon ångrar det och söker psykologhjälp. Men jag är orolig att detta är mer ett ”personlighetsdrag” som inte ändras. Hon har alltid varit ute efter uppmärksamhet från andra fast vi varit tillsammans. Och även om hon ”blir bättre”, hur bygger vi upp förtroendet och tilliten igen?

 

Svar: 

Hej!

Otrohet är något av det svåraste i ett förhållande och ingen lätt sak att ta sig vidare från. Förutom att det skakar om själva grunden i förhållandet rejält, det som tvåsamheten bygger på, så är en otrohet väldigt sårande för den bedragna parten. 

Vi kan ha lite olika syn på vad vi definierar som otrohet, är det t.ex. att ha hemliga kontakter med någon över nätet, att träffa någon lite i smyg eller handlar det enbart om sexuella relationer? Det finns också olika orsaker till otrohet. Det kan ha sin grund i att man är missnöjd med förhållandet på något sätt , kanske vill man söka sig bort eller lämna, men det kan också finnas mer personliga bakomliggande orsaker som gör att man söker bekräftelse av andra, trots att det kanske finns en ömsesidig kärlek i förhållandet.  

Vi reagerar också olika på otroheten då vi ställs inför fullbordat faktum, för en del innebär det ett definitivt slut på förhållandet medan andra kan tänka sig att ge förhållandet en ny chans. Lyckas man som par ta sig igenom krisen och hitta tillbaka till tilliten och tryggheten igen så kan man komma ut mer sammansvetsade än tidigare, men vägen är ofta lång och lånt ifrån alla lyckas med det.

För att ni ska kunna gå vidare från det som hänt så krävs en hel del långsiktigt jobb! Du skriver att din partner har svårt för att prata om känslor men jag tror att för att ert förhållande skall ha en chans så hänger det nog mycket på att ni får kommunikationen er emellan att funka, om ni i slutändan kommer att lyckas. Din partner behöver kunna prata med dig om vad som hände (då menar jag inte på detaljnivå), varför det blev som det blev och framförallt ta ansvar för sitt handlande, det funkar inte att skylla det på någon/något eller försöka bortförklara! Hon måste ta ansvar fullt ut!

Tryggheten i förhållandet måste återställas, vilket kan ta lång tid, och här hänger det mycket på att din partner jobbar på att ha ett så transparent och öppet beteende som möjligt, det får inte längre finnas någon form av hemlighetsmakeri. Ni behöver skapa ett nytt sätt att kommunicera och samexistera som bygger på öppenhet, ärlighet och tillit. Om din partner jobbar med sig själv och reder ut vad som ligger till grund för hennes beteende (det är bra att hon tagit hjälp av en psykolog!) så kan du kanske så småningom känna dig på riktigt trygg med henne igen och gå vidare. Det här är en process som kan vara nog så svår att jobba med ensamma så jag rekommenderar att ni tar hjälp av familjerådgivningen! Dit kan man gå ensam eller som par!

Mvh, Camilla 

 

Lägg till ny kommentar