Sign. Ångestmymlan frågar: Vad göra då man har självmordstankar?

Sign. Ångestmymlan frågar: Vad göra då man har självmordstankar?

Fråga: 

Hej! Jag har kämpat väldigt mycket med självmordstankar den senaste månaden och jag undrar rent konkret vad jag kan göra för att motverka det eller när det blir kris och jag tror jag kommer ta livet av mig. Jag har en diagnos sedan tidigare och har redan haft ett självmordsförsök för några år sen. Vad är möjligheterna för en studerande i Åbo? Jag går redan i terapi men hur funkar de t.ex. med att läggas in någonstans? Kostar det? Kan man komma och gå nånstans om det känns för tungt att sova hemma en natt? Om jag tänker på att ta livet av så vad gör jag i den stunden? Går jag till akuten? Och vad sker där?

Kan det få konsekvenser och man blir tvångsinlagd eller dylikt? Kommer det kosta mig att gå dit? Eller finns det nån annanstans jag kan gå? Något nummer att ringa? Vill bara ha all allmän information ni bär på så jag vet vad jag ska göra när krisen kommer och vad mina möjligheter överlag är. Har t.ex. funderat väldigt mycket på om jag borde läggas in nånstans, men vet inte var det skulle vara och om det kostar.

Svar: 

Hej!

Att ha mycket självmordstankar är förstås en jättejobbig situation och det är bra att du tar kontakt och söker hjälp i din situation. Råden man (experterna) brukar ge till någon när det krisar till sig och de mörka tankarna tar över är att; om möjligt så se till att du inte är ensam, kalla på någon som kan vara hos dig som sällskap och stöd och som du kan prata med. Har du familj i närheten så finns det ev. möjlighet för dig att vistas hos familjen några dagar? Finns det ingen sådan närstående så försök se till att det finns någon som du kan ringa till (en vän, familjemedlem) eller ring till en kristelefon! Att prata med någon så brukar hjälpa de flesta att komma bort från negativa tankar och man känner sig heller inte så ensam i sin situation. Tänk på att det är bra om du kan vara så tydlig och så ärlig som möjligt då du berättar om hur du mår. Det kan vara en stor lättnad om man verkligen kan sätta ord på hur man på riktigt känner och tänker och det gör det också lättare för den som lyssnar att bättre kunna förstå. Tänk också på att du försöker hålla en bra dygnsrytm, försök att röra på dig tillräckligt under dagen så är chansen större att du sover bättre på natten. Ökar din oro och ångest till kvällarna så kan du försöka prova att mota det med lugn musik, tända ljus, prata med någon eller genom att skriva ner dina känslor.

 

Du nämner att du har en diagnos sedan tidigare, då tänker jag att du också kan vända dig till din vårdande läkare som du tidigare haft kontakt med angående att du mått sämre nu. Du kan också få läkarhjälp genom att kontakta studenthälsan, som ju är gratis för studerande.

Känner du att det inte räcker med att prata med/ringa någon så kan du alltid söka hjälp på närmaste HVC. Det är till Hälsostationerna man i första hand skall vända sig i akuta situationer för att få hjälp och stöd. Svenskspråkig service erbjuder Tallbackens hälsostation (öppet dagtid). Kvällar och nätter så kontakta Åucs Akuten på tfn. 02 313 8800 (http://www.vsshp.fi/sv/paivystys/Sidor/default.aspx)

Hittade följande information på din stads hemsida;(citat) ”Vuxna kan söka sig till hälsostationerna då det gäller frågor som rör mental hälsa. Läkaren bedömer vårdbehovet och kan hänvisa till samtalsvård med psykolog eller psykiatrisk sjukskötare. Vid svårare mentala problem remitterar hälsostationens läkare patienten till den specialiserade psykiatriska sjukvården inom sjukvårdsdistriktet. I anslutning till hälsostationerna finns också teamet för mental hälsa och missbruk, som man kan kontakta direkt för att få en bedömning av sin egen situation.”

Skulle det vara så att man behöver få avdelningsvård så är det en läkare som måste göra den bedömningen. Då det gäller olika avgifter för vård så finns det fastställda avgifter för t.ex. läkarbesök (brukar variera mellan 20-40 e). Dessutom finns avgifter som är beroende av betalningsförmåga. Jag vill dock påpeka att dessa kan variera mellan olika sjukvårdsdistrikt och att du inte ska låta en avgift hindra dig från att söka vård! Har man ansträngd ekonomi men behöver vård så kan t.ex. FPA bevilja grundläggande utkomststöd för hälso- och sjukvårdsutgifter.

Till sist vill jag påminna dig om att det alltid går att börja må bättre! Försök hitta det som är positivt i din vardag, gör mera av det som du tycker om, ta hand om dig men ta också hjälp av andra. Du befinner dig i en svår period just nu, men du kommer inte alltid att må såhär. ”Inget” står stilla, vi utvecklas, förändras och lär oss med varje dag som går! Det går att återhämta sig!

 

Mvh, Camilla

 

Kristelefoner på svenska i Finland:

MIELI Kristelefon, må och on kl. 16-20. Ti, to och fr kl. 9-13. Tfn: 09 2525 0112

Krisjouren för unga/Helsingforsmission, telefontid: ti-on-to kl. 9-12 på tfn. 045-3410 574

 

Lägg till ny kommentar