Sign. "minnu" undrar: hur kan jag hjälpa någon som vill göra självmord?

Sign. "minnu" undrar: hur kan jag hjälpa någon som vill göra självmord?

Fråga: 

Någon väldigt nära mig tänker på att göra självmord, men tyvärr har de försökt att göra självmord förut.

De lider även av andra saker som depression och någon slags ätstörning.

De använder ofta olika saker som att skära sig själv och att dricka alkohol, eller i vissa fall använder de sällan lite droger.

Jag vill hjälpa dem men jag vet inte hur.

Svar: 

Hej!

Att ha någon nära sig som mår så här dåligt som du beskriver är förstås jättejobbigt och tungt på alla sätt! Jag tänker att du i din unga ålder faktiskt inte borde behöva uppleva den här situationen alls, ännu mindre ska du behöva känna att du har ansvar att hjälpa någon som har så svåra problem! Men det hör till vår mänskliga natur att vilja hjälpa andra så förstår förstås känslan du har! Men det är inte ditt ansvar, det är vuxna människor i hens närhet som behöver försöka uppmana och hjälpa till så att hen får hjälp med sina problem! Du skriver inte om din närstående är tonåring eller vuxen, men oberoende så blir mitt svar att hen själv måste söka stöd och hjälp av professionella inom vården!

Det du kan göra för hen är att säga att hen behöver söka hjälp för sina problem! Det finns hjälp och stöd att få men man måste själv ta kontakt till vården för att kunna få hjälp! Har din vän sagt åt dig att du inte får berätta för andra (vuxna) om hur hen mår och att hen tänker på självmord så är det faktiskt inte en sak som du ska hålla hemlig! För det hjälper inte hen att hålla det hemligt, det enda som kan hjälpa är att du i så fall berättar om det för någon vuxen, någon som du tänker att skulle kunna hjälpa med det här eller åtminstone prata med hen om saken!

Och du, för att du inte själv ska behöva gå och fundera och må dåligt över din närståendes situation så behöver du själv också prata med någon vuxen som du litar på och kan anförtro dig åt! Kan du prata med en förälder, farmor, någon kompis förälder? Hittar du ingen sån i din närhet så finns det flera digitala tjänster på svenska som du kan ta hjälp av, t.ex. Bensow stiftelsen: https://www.bensow.fi/sv/verksamhet/barn_och_unga/chatt/  Du kan välja mellan individuellt stöd, kamratstöd, läger eller stöd online. Chatten Skör barndom är öppen måndagar och onsdagar kl. 15-17. Bensow finns också på Snapchat: bensow_snap eller IG: barnensbensow

Kriscenter Valos stödtelefon: https://mieli.fi/sv/st%C3%B6d-och-hj%C3%A4lp/kristelefon-hj%C3%A4lp-och-st%C3%B6d-i-sv%C3%A5ra-livssituationer

På Luckan Unginfo hittar du alla svenskspråkiga stödtjänster samlade i en kalender: https://unginfo.fi/

Ta hand om dig!

Kram, Camilla 

Lägg till ny kommentar