Unga

Unga

bild på flera människor som står på stranden

Alla mår dåligt ibland.

Livet går i vågor och vi har alla sämre och bättre perioder. Men ibland verkar dalarna i livets berg-och-dalbana bli extra djupa eller problemen alldeles för svåra att kunna hantera själv. Man vet att något är fel, men det kan vara svårt att sätta fingret på exakt vad det är, eller ens sätta ord på hur man känner. I dagens samhälle hör man ofta om panikångest, depression, självskadebeteende och bipolaritet - man kan nästan tro att det har blivit en trend att prata om det här. Men vad betyder de här orden egentligen? Och framför allt - hur vet man att det är just de här problemen man själv eller någon i ens närhet lider av, och hur skiljer man dem från ”en naturlig svacka”? Var kan man få hjälp?

Här har vi samlat mer information som kanske kan hjälpa dig. Du är även välkommen att ställa en fråga till oss via vår stödtjänst Ställ en fråga. Vi lovar att svara inom en vecka.
 

Deppig eller deprimerad?

Hur allvarlig är min deppighet? Läs mer här.

Har du en förälder som dricker för mycket eller mår psykiskt dåligt?

USM rf bedriver olika former av verksamhet för missbrukare och deras anhöriga. Ta kontakt med dem! Eller, kontakta stiftelsen Bensow som driver verksamheten Min stig. Så här skriver de på sin hemsida: "Vi erbjuder stöd till dej som har en familjemedlem som mår psykiskt illa eller dricker för mycket. Tillsammans kan vi fundera på vilket stöd just du behöver eller så kan du delta i vår verksamhet enligt hur du själv tycker. Vi kan också hjälpa dej med att söka stöd och hjälp på andra ställen". Här finns mer information om Min stig.

Känns livet struligt?

Rehabilitering kan vara ett alternativ för dig! Kolla in Fpa:s sida om rehabilitering för unga.

Kris och sorg

Har något akut hemskt hänt? Kriser och sorger drabbar oss alla någon gång i livet. Här har vi samlat information och hjälp. Läs här.

Ångest och Panikångest

Alla upplever ibland ångest i olika situationer. Det beror på att själva känslan av ångest har som uppgift att tala om att nu är något fel, på tok, kanske till och med farligt. Men ibland känner man ångest fastän det inte finns någon riktig, verklig fara och då kan ångesten bli väldigt förlamande i det vardagliga livet. Idag pratas det ofta om panikångest och panikångestattacker, men till skillnad från ”vanlig” oro och rädsla inför något specifikt, så kan man inte tänka klart när man har en panikångestattack och kroppen reagerar väldigt fysiskt. Mer information hittar du här.

Bipolär sjukdom

Förr talade man om att någon var manodepressiv som emellanåt var på toppenhumör, sprängfylld av energi, överlycklig och med massor av självförtroende. Och emellanåt riktigt djupt nere, dyster och självnedvärderande. Numera talar man om att personer som lider av de här stora humörsvängningarna är bipolära och har maniska eller hypomana och depressiva perioder. Läs mer om bipolär sjukdom här.

Neuropsykiatriska problem

De flesta av oss vet inte riktigt vad som menas med neuropsykiatriska problem – men alla har vi nog hört om ADHD och kanske även om Tourettes syndrom, OCD (Obsessive Compulsive Disorder = tvångssyndrom) och Aspergers syndrom. Men vi kanske inte riktigt vet vad termerna betyder eller hur människor som lider av de här problemen är. Läs mer här.

Titta gärna in på decibel.fi eller Psykporten för unga.
Materialet på denna sida har producerats i samarbete med decibel.fi.

 


Gilla oss på Facebook för de senaste uppdateringarna inom förbundet
och området psykisk hälsa!Psykosociala förbundet finns på Instagram. Följ oss på psykosocialaforbundet.