Unga

Unga

bild på flera människor som står på stranden

Alla mår dåligt ibland.

Livet går i vågor och vi har alla sämre och bättre perioder. Men ibland verkar dalarna i livets berg-och-dalbana bli extra djupa och man kan behöva hjälp för att börja må bättre. Numera pratas det mycket om panikångest, depression, självskadebeteende och bipolaritet, men vad betyder de här orden egentligen? Och framför allt - hur vet man att det är just de här problemen man själv (eller någon i ens närhet) lider av, och hur skiljer man dem från ”en naturlig svacka”? Här har vi samlat information som kanske kan hjälpa dig. Klicka på länkarna för att få mera utförliga beskrivningar. Du är även välkommen att ställa en fråga till oss via vår stödtjänst Ställ en fråga. Vi lovar att svara inom en vecka. OBS! Notera att vi är sommarlediga under tiden 20.6 - 1.8. Välkommen med dina frågor till oss i augusti!
 

Deppig eller deprimerad?

Hur allvarlig är min deppighet? Är jag bara vardagsdeppig eller har jag en depression? När ska jag söka hjälp? Klicka här för mer information om skillnaderna mellan deppighet och depression.

Har du en förälder som dricker för mycket eller mår psykiskt dåligt?

USM rf bedriver olika former av verksamhet för missbrukare och deras anhöriga. Ta kontakt med dem! Eller, kontakta stiftelsen Bensow som driver verksamheten Min stig. Så här skriver de på sin hemsida: "Vi erbjuder stöd till dej som har en familjemedlem som mår psykiskt illa eller dricker för mycket. Tillsammans kan vi fundera på vilket stöd just du behöver eller så kan du delta i vår verksamhet enligt hur du själv tycker. Vi kan också hjälpa dej med att söka stöd och hjälp på andra ställen". Här finns mer information om Min stig.

Kris och sorg

Har något akut hemskt hänt? Kriser och sorger drabbar oss alla någon gång i livet. Klicka här för att få mer information och hjälp.

Ångest och panikångest

Alla upplever ibland ångest i olika situationer. Det beror på att själva känslan av ångest har som uppgift att tala om att något är fel, på tok, kanske till och med farligt. Men ibland känner man ångest fastän det inte finns någon riktig, verklig fara och då kan ångesten bli förlamande i det vardagliga livet. Idag pratas det ofta om panikångest och panikångestattacker, men till skillnad från ”vanlig” oro och rädsla, så kan man inte tänka klart när man har en panikångestattack och kroppen reagerar väldigt fysiskt. Mer information om ångest och panikångest hittar du här.

Bipolär sjukdom

Förr talade man om att någon var manodepressiv som emellanåt var på toppenhumör, fylld av energi, överlycklig och med massor av självförtroende. Och emellanåt riktigt djupt nere, dyster och självnedvärderande. Numera talar man om att personer som lider av de här stora humörsvängningarna är bipolära och har maniska eller hypomana och depressiva perioder. Läs mer om bipolär sjukdom här.

Neuropsykiatriska problem

De flesta av oss vet inte riktigt vad som menas med neuropsykiatriska problem – men du har förmodligen hört om ADHD och kanske även om Tourettes syndrom, OCD (Obsessive Compulsive Disorder = tvångssyndrom) och Aspergers syndrom. Men det är inte så lätt att veta vad termerna betyder eller hur människor som lider av de här problemen är. Läs mer om neuropsykiatriska problem här.

Materialet på denna sida har producerats i samarbete med ungdomsportalen decibel.fi.