Hoppa till huvudinnehåll

Sign. Kurt frågar: Får någon som är bipolär ha ett människovårdande yrke

Min eller någon anhörigs psykiska hälsa
Fråga

Jag har en hustru som är bipolär. Hon går i tankar att påbörja en högskoleutbildning till psykoterapeut. Är det lämpligt eller ens lagligt att utöva ett sådant yrke med en sådan sjukdom?

Mvh, Kurt

Svar

Hej!

Det finns inget lagligt hinder för den som har psykisk ohälsa att jobba inom social- och hälsovården. Sedan sker det förstås en viss bedömning och utvärdering i samband med att man söker in till en utbildning, som alltid då det gäller utbildningar inom social- och hälsovård. Vad hon behöver tänka på/bedöma är hur hon orkar med en lång och ganska krävande utbildning som också förutsätter att man själv går i psykoterapi. Samt att man orkar med många och nära människomöten som ibland tar sig an också mycket svår psykisk problematik.

För den som har bipolär sjukdom och med tanke på arbetslivet såhär överlag så är det viktigt att man accepterat och har en god insikt om sin sjukdom. Att man accepterar att det troligen kommer att behöva anpassningar gällande arbetet för att det ska funka på bästa sätt. Alla är unika och fungerar olika förstås men många med bipolär sjukdom brukar t.ex. må bäst av regelbundna rutiner, dvs. då det gäller jobb så är skiftesarbete är inte att rekommendera. Sedan är det bra att ha ett jobb som tillåter en viss flexibilitet, t.ex. gällande arbetstider och att ev. kunna jobba hemifrån i perioder. En öppenhet gällande sjukdomen mot kollegor och arbetsgivare är viktig med tanke på flexibilitet och den anpassning som troligen behövs, jag tänker att det också är viktigt för att undvika onödiga missförstånd. En psykoterapeut i Finland arbetar huvudsakligen som egen företagare vilket förstås också ställer sina specifika krav på självständigt ansvarstagande med den biten.

Mvh, Camilla

Lägg till ny kommentar