Hoppa till huvudinnehåll

Om hur YAM kom till Finland

Skolprogrammet YAM började i Österbotten år 2018. Men hur gick det egentligen till när YAM kom till Finland? Ann-Charlott Rastas, chef för kurs- och rådgivningsverksamheten och även YAM-utvecklingschef på Psykosociala förbundet, berättar hur allt fick sin början. 

TEXT: ANN-CHARLOTT RASTAS, CHEF FÖR KURS- OCH RÅDGIVNINGSVERKSAMHETEN SAMT YAM-UTVECKLINGSCHEF

Alla har vi fått ta del av de rapporter och den mediebevakning om den ökande psykiska ohälsan bland våra unga. Under ett och samma år fick vi höra om flera ungdomar i samma region som dött genom självmord. Det lämnar ingen oberörd. 
Och det blev också starten för Psykosociala förbundets utvecklingsarbete gällande YAM (Youth Aware of Mental Health).
Finns det något vi kan göra för samhällets barn och unga? För att det inte ska behöva bli ett så sorgligt slut för ett barn, en familj, en släkt, vänner, skolor, dagis och arbetsplatser som alla berörs när något så dramatiskt inträffar. 
2016 gjorde några av förbundets anställda ett studiebesök till Nationellt center för suicidalforskning i Stockholm. Under vårt besök fick vi ta del av ett evidensbaserat material som riktade sig till barn och unga, ett förebyggande program som gett goda forskningsresultat. 

Inspirerade av besöket och programmet bestämde vi oss för att detta var något som vi ville ta med oss hem och genomföra i Svenskfinland. 
Efter att ha utbildat oss till YAM-instruktörer redan under 2016 och efter ett andra försök med att få finansiering från STEA så lyckades det 2018, och vi kunde köra igång programmet i fyra högstadier i Jakobstadsnejden. Idag är vi många fler instruktörer och har med många fler högstadier runtom i Svenskfinland. Och utvecklingsarbetet fortsätter - under 2024 har Psykosociala förbundet ingått avtal med Österbottens välfärdsområde, att YAM ska erbjudas och finnas i varje högstadium i området. Även VARHA, Egentliga Finlands välfärdsområde, har gjort beslut om att S:t Olofsskolan i Åbo ska erbjudas YAM. Fortsatt samarbete med Strandnäs skola i Mariehamn, och Raseborgs skolor.

Att Psykosociala förbundet fyller 40 år och kan se den utveckling som skett i spridningen av YAM är otroligt fint. Att se våra unga, samhällets barn, få detta stöd just idag och för framtiden, livets berg- och dalbana, är fint att få vara med om. 
Vi vet att YAM gör skillnad, vi vet att våra unga idag har behov av att få prata, ha en öppen dialog, jobba med svåra frågeställningar genom rollspel, i närvaro av trygga, utbildade vuxna. Arbetet med barn i våra högstadier gör verkligen skillnad.