Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet

Erfarenhetsexperter blir klara med sin utbildning

30 mars 2016

Pressmeddelande 30.3.2016

Erfarenhetsexperterna berättar om erfarenheter av missbruk och / eller psykisk ohälsa

Vi är 11 erfarenhetsexperter från hela Svenskfinland som blir klara med vår utbildning. Efter 25 närstudiedagar är vi nu redo att berätta om våra erfarenheter av mental- och missbrukarvården samt att ta emot uppdrag som på olika sätt kan förbättra och utveckla dessa tjänster.

Som utbildad erfarenhetsexpert och närstående hoppas jag kunna ge en röst åt en grupp människor, som ofta lider i det tysta, berättar erfarenhetsexpert Gun-Britt Färm från Ekenäs.
En erfarenhetsexpert är en person som genomgått en erfarenhetsexpertutbildning och som har erfarenhet av missbruk och/eller psykisk ohälsa - antingen genom att själv ha haft problem, återhämtat sig, använt sig av olika tjänster - eller i egenskap av närstående.
För mig har erfarenhetsexpertutbildningen varit en lärorik inre resa och jag vet att när jag mår bra har jag mera att ge andra, Camilla Falk, erfarenhetsexpert från Hangö.
Utbildade erfarenhetsexperter kan t.ex. föreläsa, leda kamratstödsgrupper, delta i paneler, delta i arbetsgrupper, skriva artiklar och ge intervjuer, planera och koordinera verksamhet inom tredje sektorn. Erfarenhetsexperterna är öppna för förslag från olika aktörer på hur deras kunskaper kunde användas.
Utbildningen har gett så mycket mer och annat än jag kunde vänta mig. Under dess gång har min syn på mig själv ändrats till så mycket bättre. Vem vet vart det med tiden kan leda.. Rita Jansson, erfarenhetsexpert från Kyrkslätt.

Vi firar att vi blivit utbildade erfarenhetsexperter med seminariet Framåt - i positiv och kreativ anda! på G18 i Helsingfors onsdagen den 20 april.

Utbildningen ordnades i samarbete med KRAN, Psykosociala förbundet och KoKoA.
Kontakta någon av organisationerna för mera information eller för att boka en erfarenhetsexpert.

http://www.kran.fi/
http://www.fspc.fi/sv
http://www.kokemusasiantuntija.fi/ 

Om jag kan hjälpa någon som erfarenhetsexpert, känns det som om alla svårigheter jag gått igenom har en ny betydelse, Kristina Karlsson, erfarenhetsexpert från Nykarleby 

Vänligen,
Erfarenhetsexperterna 2016