INSÄNDARE: Terapigarantin för barn och unga
Psykosociala förbundet skickade nyligen in ett utlåtande till Social- och hälsoministeriet om terapigarantin för barn och unga, och lyfte upp vikten av språkets stora betydelse för hälsan och i arbetet med att förebygga och behandla psykisk ohälsa. Lagen om terapigarantin ska träda i kraft 1.5.2025. Lagen gäller barn och unga under 23 år.
Trots namnet handlar det långt om att säkerställa tillgången till stödmöjligheter bl.a. inom primärvården. Det handlar om korttidsterapi och psykosocialt stöd i olika former, som ska inledas inom en månad från det att behovet fastställts.
“Det är ytterst positivt att språkets betydelse lyfts fram så pass starkt i planeringen. Vi är mycket medvetna om hur viktigt det är att få rätt stöd i rätt tid och på eget språk. Språkfrågan är ännu väsentligare när det gäller barn och ungas samt familjernas stödtjänster”, summerar Psykosociala förbundets verksamhetsledare Petra Nummelin i utlåtandet.
Vid förverkligandet av barns och ungas terapigaranti är det oerhört viktigt att servicen även tryggas i välfärdsområdena likvärdigt på svenska. Psykosociala förbundet påminner i sitt utlåtande om resultaten från Hälsa i skolan-undersökningen, enligt vilka elever i de svenskspråkiga skolorna betydligt mer sällan upplever att de fått hjälp av elevvårdstjänsternas personal när de behövt det, jämfört med elever i de finskspråkiga skolorna. Skillnaderna gällde både flickors och pojkars upplevelser och skillnaderna var rätt så stora.
I utlåtandet betonar Psykosociala förbundet vikten av att språkliga rättigheter samt tillgång till barn och ungas terapigaranti på svenska i hela Finland har en åtgärdsplan som noggrant följs upp.
“När vi utreder och utvecklar tjänster och verksamhet behöver vi beakta behovet av stödmöjligheter och bemötande ansikte mot ansikte. Detta är barns och ungas önskan”, belyser Petra Nummelin.
Svenskfinland är ett vidsträckt område och består av många svensk- och tvåspråkiga kommuner. Den finlandssvenska befolkningen tillhör ett flertal välfärdsområden, där tillgången till vårdtjänster, service och kunskap om psykiskt välbefinnande och ohälsa på svenska varierar stort. Psykosociala förbundet är rösten för minoriteten inom minoriteten, det vill säga - för den finlandssvenska befolkningen där psykisk ohälsa finns närvarande på ett eller annat sätt.
Petra Nummelin, verksamhetsledare
Johanna Cresswell-Smith, ordförande
Psykosociala förbundet rf