Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet

NYHET: Hangö stad satsar på ungas välmående via YAM

10 oktober 2024

I ett pressmeddelande (9.10.2024) skriver Hangö stad:

Hälsa i skolan-enkätens resultat har väckt oro, och därför vill Hangö stad satsa på psykisk hälsa för ungdomar i svenska högstadiets årskurs 8. Nu inleds ett samarbete med Psykosociala förbundet.

I samarbete med Psykosociala förbundet rf erbjuds möjligheten att ta del av programmet YAM (Youth Aware of Mental Health) åtminstone i två år framöver. YAM är ett förebyggande program som främjar utvecklingen av problemlösande förmåga och emotionell intelligens, till exempel hur man handskas med egna och andras känslor, relationer och empati. Eleverna får även kunskap om psykiskt hälsofrämjande livsstilar och hur man kan hjälpa sig själv och sina kompisar.

YAM riktar sig till hela klassen och utförs i klassrummet tillsammans med eleverna och utbildade YAM-instruktörer. YAM-programmet genomförs i skolorna under tre veckor, sammanlagt 5 lektioner. Samarbetet börjar under vårterminen 2025 och pågår i två år. Från år 2026 erbjuds programmet även för finska högstadiet i Hangö. 
- Oron för tonåringarnas psykiska hälsa har blivit större de senaste åren och det är viktigt att staden och skolan agerar snabbt på resultaten i Hälsa i skolan. Vi på skolan är glada över möjligheten att erbjuda YAM-programmet, säger Hangö högstadiums rektor Tanja Koivisto.
- Vi är mycket glada över att Hangö kommer att satsa på ungas psykiska hälsa. YAM är ett evidensbaserat material som påvisat goda resultat och effekter genom forskning som gjorts. Att arbeta med en och samma klass under fem lektioner ser vi som en mycket god investering i ungas hälsa, säger Ann-Charlott Rastas, chef för kurs- och rådgivningsverksamheten på Psykosociala förbundet, samt YAM-utvecklingschef.


För mer information, vänligen kontakta:
Ann-Charlott Rastas, chef för kurs- och rådgivningsverksamheten på Psykosociala förbundet, samt YAM-utvecklingschef
ann.charlott.rastas@fspc.fi eller 050-368 8891
Tanja Koivisto, rektor för Hangö högstadium och Hangö gymnasium
tanja.koivisto@hanko.fi eller 040 825 8084

Information om YAM finns på Psykosociala förbundets hemsida.

Psykosociala förbundet rf är en riksomfattande expertorganisation inom området psykisk hälsa, som arbetar aktivt med intressepolitiska frågor, sprider kunskap och information om psykiskt välbefinnande och ohälsa, arbetar med förebyggande arbete via skolprogrammet YAM och erbjuder psykosociala kurser på olika håll i Svenskfinland. Förbundet har 13 medlemsföreningar runtom i Svenskfinland och på Åland. Förbundets kontor finns i Jakobstad och Helsingfors.