Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet

Samarbetspartner fick Folkhälsopriset 2015

10 december 2015

Institutet för hälsa och välfärd har tilldelat KoKoA ry, Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry (föreningen för utbildade erfarenhetsexperter) folkhälsopriset 2015 för främjande och utveckling av verksamhet med erfarenhetsexperter. 

Enligt den nationella planen för psykisk hälsa och missbruksarbete (2009–2015) måste erfarenhetsexperter få större delaktighet i planeringen, genomförandet och utvärderingen av mental- och missbrukarvården så att servicesystemet ska kunna beakta klienternas behov bättre. Erfarenhetsexperter har egna erfarenheter av psykiska problem och missbruk, antingen genom att personen själv lider av eller har återhämtat sig från dessa problem, har utnyttjat tjänster, eller som anhörig eller närstående. Erfarenhetsexperter kan vara verksamma till exempel som utbildare eller kamratstöd.

"Det är fint att erfarenhetsexperter uppmärksammas uttryckligen när det gäller att främja folkhälsan. Att vara erfarenhetsexpert är för många personer som genomgått tunga skeden i livet ett sätt att få sin röst hörd. Man hittar en betydelse för sina erfarenheter och har därigenom möjlighet att agera och påverka", konstaterar Päivi Storgård, ordförande för KoKoA ry. 

Psykosociala förbundet arrangerar tillsammans med KoKoA och KRAN rf en erfarenhetsexpertutbildning i Helsingfors under år 2015-2016.

Läs mer om priset och motiveringen på THL:s hemsida, www.thl.fi