Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet

Stödlinjer och chattar för dig när du behöver det

29 april 2020

Känner du ångest eller oro över coronaviruset? Eller har du något annat du funderar på, som du vill prata om? Ju tidigare man pratar om sin oro eller ångest, desto bättre. Vi på Psykosociala förbundet har därför sammanställt en lista på stödlinjer eller chattar där du kan få hjälp, när du behöver det. Du är inte ensam.

Stiftelsen Bensow
Det rådande läget är exceptionellt för våra förhållanden och all den osäkerhet det skapar kan vara väldigt mentalt påfrestande både för vuxna och barn. Stiftelsen Bensows uppgift är att verka för alla barns trygga uppväxtvillkor i hela Svenskfinland. Tveka inte att söka hjälp om situationen känns övermäktig! Om du och din familj behöver hjälp eller information och du inte vet vart du ska vända dej, kontakta oss här på Stiftelsen Bensow: Maj Estlander, tel: 040-755 8087 eller Julia Kilpelä, tel: 044-238 5958. Du kan även kontakta oss på Barnensbensow via Snapchat bensow_snap.

Kriscentret Valo
Valo har nu öppnat ytterligare en telefonlinje där du kan få professionellt samtalsstöd. Den nya jourlinjen betjänar endast österbottningar och telefonnumret är 041 3173475. Linjen är öppen på vardagar klockan 15-18. Man får vara anonym.
Kriscentrets tidsbokning fungerar i övrigt normalt, må – to kl. 9–14 tfn. 044 979 2439 eller info@pohjanmaankriisikeskus.fi. Möten sker tillsvidare via telefon eller video.
Öppethållningstider för de landsomfattande kristelefonerna är följande:
Den finskspråkiga 24/7 tfn. 09 2525 0111
Den svenskspråkig kristelefonen må och ons kl. 16–20, ti, tors och fre kl. 9–13, tfn. 09 2525 0112
För mer information, vänligen kontakta Anne Salovaara-Kero, tfn. 044 0602660

USM rf
Vi erbjuder stödtjänster för dig som har frågor och tankar kring ditt eget eller din anhörigas rusmedelsbruk eller beroende. Just nu påverkas våra liv på olika sätt av den rådande epidemin, och då kan situationen för personer med eget missbruk och deras anhörigas vardag försvåras ytterligare. Du behöver inte bära detta ensam! Vi har mångårig erfarenhet av denna sjukdom och vi kan hjälpa dig. Ta kontakt med oss per epost: info(a)missbrukarvard.fi, via sociala medier (Facebook, Instagram, Whatsapp) eller per telefon: 040 5015 131 (Eva), 044 0102 179 (Jenni), 045 1863 909 (Sandra), 044 0102 178 (Nea). Mer info på vår hemsida www.missbrukarvard.fi

KRAN rf
Du är inte ensam! Social isolering och det stora nyhetsflödet om coronaviruset kan leda till känslor av ensamhet, oro och ångest. Vi utvidgar därför vår stödtelefon tillfälligt! Från och med torsdagen den 19 mars tar vi emot samtal alla vardagar kl. 13-17. Vi finns här för dig för att lyssna och stöda och ta del av det du behöver prata om i stunden. Telefon: 050 313 9926.

Nollinjen
Våld i nära relationer förväntas öka på grund av coronasituationen. Därför är Nollinjens telefonlinje öppen dygnet runt. Att ringa Nollinjen är gratis. När du ringer Nollinjen får du samtala om din situation, dina erfarenheter och rädslor med personalen. De som svarar är yrkespersoner som lyssnar och ger dig stöd och råd i din svåra situation. Telefonnummer: 080-005 005. Här finns mer information.

Svenska Österbottens anhörigförening
Vi finns till för anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Föreningen erbjuder stöd och hjälp till anhöriga i alla åldrar. Välkommen att ringa oss på 045 121 9173/Fredrika eller 050 409 9977/Malin. Vi finns också på Facebook och Instagram. För mera information, besök gärna vår hemsida: www.soaf.fi.

Psykosociala förbundet
Psykosociala förbundet startar upp en ny tjänst under coronakrisen - samtalsstöd för barn, unga och vuxna. Spara inte dina orostankar och funderingar inom dig. Ring och prata med någon. Vi finns här för dig när du behöver oss. Ring 050-911 32 95. Vi svarar i telefonen måndag-torsdag mellan klockan 10-14. Det går även bra att lämna ringbud.

FinFami Österbotten
FinFami Österbotten har startat en anonym svenskspråkig chat för anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Det räcker med att du är orolig för någon i din närhet, det behöver inte handla om konstaterad psykisk sjukdom. Chatten är igång tisdagskvällar kl 17-19. Gå in via Tukinet.net. Registrera dig där så får du ett användarnamn, som du fritt kan välja. Tyvärr är den allmänna infon endast på finska. Gå sedan in på chatten ”Öppen chat för anhöriga till personer med psykisk ohälsa”. Tanken är att i chatten kunna bolla tankar och känslor som rör din roll som anhörig med andra som befinner sig i en liknande situation och med FinFamis anställda.

MaskrosStina
Företaget MaskrosStina vänder sig främst till personer mellan 18-60 år med funktionsnedsättning samt personer som är anhöriga till alkoholmissbrukare. Stina är utbildad erfarenhetsexpert inom psykisk ohälsa och missbruk. Man kan ringa nummer 0400-013919 måndag-torsdag klockan 10:00-19:00 och fredagar klockan 10:00-16:00. Du får även kontakt med Stina via e-post: stina(a)maskrosstina.fi. För mer information, vänligen gå in på: www.maskrosstina.fi

För barn och unga

På följande linjer kan du diskutera, via chatt, e-post eller telefon, med en trygg vuxen om dina tankar eller din oro:

Ärligt talat-chatten
En chatt för 13-29-åringar där du kan prata om allt som känns viktigt för dig just nu.
På Ärligt talat-chatten kan du chatta anonymt med Ärligt talats handledare eller psykolog när chatten håller öppet. Du kan chatta om det som du behöver prata om just nu, det kan vara allt från studier och sex till psykisk hälsa. Varannan måndag har man besök av en gästexpert inom olika teman.
Chatten är öppen måndagar, tisdagar och torsdagar kl. 19-22. Klicka här för att komma till Ärligt talat-chatten.

Mannerheims Barnskyddsförbund
Mannerheims Barnskyddsförbund öppnar en svenskspråkig telefontjänst, barn- och ungdomstelefonen. Man vill finnas till för barn och unga i alla livssituationer, allt från vardagliga till mer allvarliga händelser, som barn och unga vill dela med sig av. Här får barn och unga prata på svenska, kostnadsfritt, konfidentiellt och anonymt. Telefonen kommer att dejourera på numret 0800 96 116 måndag-onsdag kl. 14-17 och torsdagar kl. 17-20.

Kyrkans ungdomschatt
Under mars månad har ungdomschatten öppet måndag - torsdag kväll mellan klockan 19 och 23. Här hittar du Kyrkans ungdomschatt.

Nyyti ry – för studerandes psykiska hälsa
Nyyti är en riksomfattande förening som främjar studerandenas psykiska hälsa. Man vill stärka studerandenas studieförmåga, förmåga att klara sig i vardagen och ge kamratstöd.
Aktuellt just nu: Den 24.3 är chatten öppen mellan kl. 15–17 och temat är: ”Känner du ångest eller oro över coronaviruset?” Nyytis chatt är en plats för gemensamt tanke- och erfarenhetsutbyte. Här hittar du till Nyyti ry.

USM:s Ninni-verksamhet finns till för dig som lever med en förälder eller annan anhörig som har ett missbruk eller psykisk ohälsa. Har du frågor, tankar eller bara behöver skriva/prata av dig så hittar du oss på telefonnummer: Eva, 040 5015 131 eller Anette, 050 5434 893. Messenger ”Usm-Ninni-Eva” eller ”Usm-Ninni-Anette”. Snapchat: Ninni-Eva eller Ninni-Anette. E-post eva(a)missbrukarvard.fi eller anette(a)missbrukarvard.fi.

Psykosociala förbundet
Psykosociala förbundet startar upp en ny tjänst under coronakrisen - samtalsstöd för barn, unga och vuxna. Spara inte dina orostankar och funderingar inom dig. Ring och prata med någon. Vi finns här för dig när du behöver oss. Ring 050-911 32 95.

Skuggsidans chatt
Skuggsidan är en plats för unga som funderar över föräldrarnas drickande eller mentala hälsa. Ta kontakt med oss via chatten eller e-mail så ser vi vad vi kan göra tillsammans. Skuggsidans chatt är öppen varje onsdag kl. 15-17. På chatten kan du prata anonymt med en pålitlig vuxen om dina frågor eller om oro gällande en anhörig som dricker. Du får förstås också fritt prata om andra saker du funderar på. Det kan vara svårt att prata till en början, men chatten är ett bra ställe att öva sig på. Det viktigaste är att du inte blir ensam med ditt eget illamående. Det lättar ofta att få prata med någon. Här hittar du till Skuggsidan. Om du hellre vill mejla kan du när som helst vara i kontakt med oss. Vi funderar tillsammans på dina frågor, vad du än vill prata om.
Skicka mail till:
skuggsidan(a)bensow.fi

Skuggsidans stödgrupp
Skuggsidans svenskspråkiga stödgrupp online startar måndagen den 30.3.2020 och pågår till fredagen den 5.6.2020. Gruppen riktar sig till dej som är 12-18 år och har en förälder eller annan vuxen i din familj som dricker för mycket eller mår psykiskt dåligt. Stödgruppen träffas endast via nätet på ett stängt diskussionsforum under ca tre månaders tid. Alla som deltar i gruppen får själv välja ett namn som de använder i diskussionerna och endast deltagarna och handledarna har tillträde till gruppen. Här hittar du till Skuggsidan.

Krisjouren för unga
Krisjouren för unga erbjuder avgiftsfritt och konfidentiellt samtalsstöd för 12-29-åriga unga och unga vuxna samt deras familjer. Ring Krisjouren mån–tors kl 9–11, tfn 045 341 0574 eller 044 765 4487, eller ta kontakt per e-post på adressen krisjouren@helsinkimissio.fi.